Zachciało mi się czegoś słodkiego i żeby było kokosowe, najlepiej jeszcze zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Wydaje się niemożliwe? A jednak, z pomocą przychodzi moja ukochana i niezawodna kasza jaglana, do tego jeszcze 4 składniki, 3 minuty trzymania blendera, 30 minut w piekarniku i przepyszne, aromatyczne, cudownie kokosowe ciastka gotowe. Idealne właściwie dla wszystkich bo i wegańskie i bezglutenowe i bez problemu mogą też być bezcukrowe. To co, dacie się skusić na te obłędne ciacha?
Składniki na 12 dużych ciastek:
- 1 Szklanka (2 woreczki) surowej kaszy jaglanej
- 11 łyżek wiórek kokosowych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 garści migdałów
- 2 łyżki miodu/ syropu klonowego/ 15 namoczonych we wrzątku i zblendowanych daktyli.
Przygotowanie ciastek:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, zwykle ok 15 minut w proporcjach 2 szklanki wody i 1 szklanka kaszy. Piekarnik rozgrzewamy do 180°. Siekamy migdały, na drobniejsze kawałki. Ugotowaną kaszę odcedzamy z pozostałej wody, dodajemy do niej olej i miód i rozdrabniamy blenderem na stosunkowo gładką masę, dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze krótko blendujemy, na końcu dosypujemy migdały i mieszamy łyżką. Z powstałej masy formujemy kulki, które spłaszczamy na blaszce do pieczenia. Ciastka powinny być dość cienkie, wielkość można dostosować do swoich upodobań, ja lubię duże, zawsze można sobie wmówić, że zjadło się tylko jedno ;). Pieczemy (w 180°) ok. 30 minut, aż ciasteczka się zarumienią, a potem zjadamy ze smakiem. Smacznego!
Szukasz innych pomysłów na coś słodkiego?
Pieczone pączki z dziurkąChlebek bananowy- szybkie ciasto, które zawsze się udaje
Wegańska, kokosowa bita śmietana
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz