22:27

(Nie) tłusty czwartek- Fit przepis na pączki z dziurką,

Pączki z dziurką z czekoladą i posypką

Przed Wami przepis na pączki z dziurką, czyli donaty w dodatku w wersji wegańskiej i pieczonej w piekarniku.

Jutro tłusty czwartek, więc to ostatnia chwila, żeby przygotować pyszności. Przeszukałam pół internetu, żeby znaleźć zdrowszą i mniej tłustą alternatywę, niż królujące wszędzie smażone na głębokim oleju pączki czy faworki. Całkowicie rozumiem, że to jest dzień, w którym według tradycji można sobie na takie słodycze pozwolić jednak ja w tym roku postawiłam na wersje pieczoną w piekarniku, którą można przygotować dosłownie na ostatnią chwilę, łącznie z pieczeniem zajmuje maksymalnie 30 minut. Kto ma ochotę na pyszne, delikatne i zdrowe donaty?
Inspiracja na przepis zaczerpnięta z babble.com
Pączki z polewą czekoladową

Składniki na 8 sztuk pączków:

  • 1 szklanka z czubkiem mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki ulubionego mleka roślinnego- u mnie owsiane
  • 1/2 łyżki octu
  • 3 łyżki oleju kokosowego w postaci stałej
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki wody
Pączki z dziurką, pieczone

Wykonanie pączków z dziurką:

Nastawiamy piekarnik na 180°C*. Do siemienia dodajemy wodę, mieszamy by nie było grudek i odstawiamy na bok. W dużej misce mieszamy mąkę z ksylitolem, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Niewielki rondelek nastawiamy na palnik ze średnim ogniem i wlewamy mleko i ocet, dodajemy siemię i olej, mieszamy do rozpuszczenia się oleju i ocieplenia płynów. Całość powinna być ciepła ale nie gorąca, babcinym sposobem, temperatura jest odpowiednia gdy można spokojnie włożyć palec i jednocześnie czuć, że jest wyższa niż temperatura ciała. Płynne składniki przelewamy do suchych i mieszamy łyżką tylko tyle by składniki się połączyły. Jak ktoś ma formę do donatów to uzupełnia ją do 2/3 wysokości. Kto, tak jak ja, nie ma, musi radzić sobie inaczej. Nabieramy porcje ciasta o wielkości kopiatej łyżki, formujemy z niego delikatnie rękami kulkę, przekładamy na brytfannę i delikatnie spłaszczamy. Robimy małe kulki z foli aluminiowej i wciskamy je w środek każdego donata, upewniając się, że folia dociera do spodu. Pieczemy 12-15 minut - do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, po upieczeniu dajemy im przestygnąć kilka minut i dekorujemy według własnego uznania. 
Smacznego!
FullSizeRender
 
FullSizeRender-2
 
pączki
 
pączki z dziurką
 
  Szukasz innych słodkości?
Wegańska kokosowa bita śmietana z brzoskwiniami
Najłatwiejsze ciasto świata- chlebek bananowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz