18:10

Sajgonki, springrolls czy krokiety w papierze ryżowym.

Przepis na warzywne springrollsy, czy też sajgonki, jak są nazywane w Polsce? A może  powinnam stwierdzić, że to wegetariańskie krokiety, tyle, że w papierze ryżowym?


Piszę przepis i nie wiem na co, tak może być tylko u mnie ;) Wszystko przez to, że w mojej rodzinie wszystko je się z dużą ilością farszu, czy to pierogi czy krokiety. Nie mogło być inaczej w przypadku sajgonek.  Tak dla porównania skali, o której mówię- 6 springrollsów z restauracji traktuję jako przystawkę, a 3 domowe zastępują mi obiad. Moja wersja jest też  złożona w odmienny sposób,  bo przy takiej ilości nadzienia inaczej nie da. Może więc przyjmijmy, że przepis jest na pyszne warzywne nadzienie, a  jak i w co je zawiniecie to kwestia drugorzędna.
Zdradzę  Wam jeszcze sekret- możecie pominąć zawijanie, dać więcej makaronu i obiad gotowy.


sajgonka, kolendra, kotlet, jedzenie

Składniki na 6 baaaardzo dużych sajgonek / springrollsów / jakkolwiek chcecie to nazwać:


  • 6 płatów papieru ryżowego
  • 50 g makaronu ryżowego, ja wolę grubszy
  • 2 jajka
  • 1  spora czerwona cebula
  • 1 średnia pietruszka
  •  2 średnie marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru, wielkości kciuka
  • 12 średnich pieczarek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 liście kapusty włoskiej
makaron azjatycki, chiński


Przygotowanie:

Na grubych oczkach  tarki ścieramy marchewkę i pietruszkę,  kroimy cebulę w kostkę, tak jak i pieczarki.  Rozgrzewamy odrobinę  oleju/ oliwy na patelni, przeciskamy czosnek, a imbir drobno siekamy i dodajemy na patelnię. Przesmażamy 30 sekund na mocnym ogniu po czym wrzucamy startą marchew, pietruszkę i pokrojone cebulę i pieczarki. Warzywa solimy, mieszamy i zmniejszamy pod nimi ogień, pilnujemy żeby się nie przypaliły i w międzyczasie szatkujemy kapustę i przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Gdy wrzucone na początku warzywa smażą się ok 10 minut, dodajemy kapustę i makaron, smażymy kolejne 3 minuty. Wyłączamy ogień i czekamy, aż farsz trochę przestygnie, tak żeby jajko się nie ścięło gdy go dodamy.  Gdy całość będzie co najwyżej ciepła próbujemy i dodajemy sól i pieprz do smaku, dokładamy posiekany szczypiorek. Jajka wbijamy do małej miseczki i mieszamy widelcem, tak żeby białka i żółtka się połączyły i dodajemy do farszu. 

Rozkładamy papier ryżowy na desce/ blacie/ innej zupełnie płaskiej powierzchni. Do małej miseczki wlewamy wodę, w której moczymy swoją rączkę i dotykamy nią arkusza papieru. W ten sposób moczymy papier ryżowy z obu stron, po 10-15 sekundach papier zmięknie i zacznie się kleić. Nakładamy farsz na środek papieru i składamy, albo wg instrukcji z opakowania, albo jak ja, wszystkie części do środka.

springrolls przygotowanie



Na patelni rozgrzewamy bardzo mocno olej, zimnego powinno być ok 3 mm na dnie, na gorący wkładamy przygotowane sajgonki, stroną na której widać złożenia do dołu. Smażymy z każdej strony  do zarumienienia. 
Gotowe! Podajemy na ciepło, choć na zimno też niektórym smakują. Smacznego!
sajgonki, krokiety, kotlety, jedzenie


Chcesz zobaczyć inne pomysły na obiad?
Makaron z boczniakami
Pyszny ryż na obiad
Makaron z pesto brokułowym z burakiem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz