Łatwe, niezawodne i szybkie ciasto, które nie może się nie udać.
Jednym z najgorszych uczuć jest włożenie mnóstwa czasu i serca w coś, co okazuje się wielkim rozczarowaniem, dlatego uwielbiam wypieki, takie jak ten, które zawsze wychodzą. Jeszcze bardziej lubię gdy są łatwe w przygotowaniu i nie potrzebuję do nich wymyślnych składników, a efekt jest imponujący. Jednym z takich ciast jest CHLEBEK BANANOWY, jest zawsze idealny do kawy, wszystkim smakuje i można go błyskawicznie przygotować z zalegających szafkach składników. Konieczne są tylko banany, resztę możemy zamieniać na inne bez uszczerbku dla ciasta. Prezentuję przepis w wersji, w jakiej najczęściej go przygotowuję, ale spokojnie może stać się bezglutenowe lub wegańskie, co postaram się uwzględnić w liście składnikówSkładniki na 1 dużą keksówkę chlebka bananowego:
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 małe jajko*
- 2 łyżki jogurtu naturalnego*
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej**
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki pomieszanych otrębów owsianych i orkiszowych**
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 tabliczki gorzkiej (70%) czekolady
- garść orzechów włoskich
- 2 garści pestek dyni
- Można alternatywnie dodać inne orzechy, migdały, daktyle, rodzynki, suszoną żurawinę, pestki słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz