22:39

Chlebek bananowy-szybkie ciasto.

Chlebek bananowy z kakao

Łatwe, niezawodne i szybkie ciasto, które nie może się nie udać.

Jednym z najgorszych uczuć jest włożenie  mnóstwa czasu i serca w coś, co okazuje się wielkim rozczarowaniem, dlatego uwielbiam wypieki, takie jak ten, które zawsze wychodzą. Jeszcze bardziej lubię gdy są łatwe w przygotowaniu i nie potrzebuję do nich wymyślnych składników, a efekt jest imponujący. Jednym z takich ciast jest CHLEBEK BANANOWY, jest zawsze idealny do kawy, wszystkim smakuje i można go błyskawicznie przygotować z zalegających szafkach składników. Konieczne są tylko banany, resztę możemy zamieniać na inne bez uszczerbku dla ciasta.  Prezentuję przepis w wersji, w jakiej najczęściej go przygotowuję, ale spokojnie może stać się bezglutenowe lub wegańskie, co postaram się uwzględnić w liście składników

Składniki na 1 dużą keksówkę chlebka bananowego:

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 małe jajko*
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego*
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej**
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki pomieszanych otrębów owsianych i orkiszowych**
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu 
Dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej (70%) czekolady
  • garść orzechów włoskich
  • 2 garści pestek dyni
  • Można alternatywnie dodać inne orzechy, migdały, daktyle, rodzynki, suszoną żurawinę, pestki słonecznika.
* w wersji wegańskiej pomijamy jajko, banany bez problemu zastąpią jego "sklejające" właściwości, a zamiast jogurtu proponuję łyżkę wody i łyżkę octu, by zniwelować specyficzny smak sody
**  w wersji bezglutenowej zamiast mąki pszennej użyłam mąki z amarantusa i dodałam wyłącznie otręby gryczane- goście zjedli po kilka kawałków, więc chyba taka zmiana mu nie zaszkodziła

Wykonanie chlebka bananowego:

 Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Jeśli mamy pod ręką blender to używamy go do zrobienia ciasta, jeśli nie, poprzestajemy na widelcu do rozdrobnienia banana i łyżce do mieszania. Umieszczamy banany w dużej misce, dodajemy olej i rozdrabniamy/ mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy jajko i jogurt i ponownie krótko mieszamy. Dosypujemy mąkę, otręby, kakao, wiórki kokosowe, sodę, imbir i cynamon. Za pomocą łyżki wstępnie mieszamy składniki ( żebyśmy po podłączeniu blendera nie pokryli się mączno- kakaowym pyłem). Następnie blenderem łączymy wszystko na jednolitą masę. Dodajemy wybrane dodatki, u mnie, czekolada, pestki dyni i orzechy włoskie i całość mieszamy łyżką, nie blenderem bo chcemy mieć kawałki.Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy w 170 stopniach ok. 60 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!
P.S. Nie zapomniałam o cukrze, nie dodaję go ponieważ uważam, że banany są wystarczająco słodkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz