Miało być inaczej, a wyszło jak zwykle czyli pomysł na awaryjne szybkie Muffiny, które pomogą nam sobie wmawiać że to zdrowe jedzenie.
Spodziewałam się gości i chciałam przygotować coś "eksta" na deser. pomysłem była tarta czekoladowa z czekoladowym wypełnieniem i z kokosową bitą śmietaną, najpierw musiałam się specjalnie wybrać na zakupy, potem męczyłam się z ciastem, które po wyjęciu z piekarnika się pokruszyło, a po wybrudzeniu połowy kuchni okazało się że i masa jest niejadalna, czyli została mi tylko bita śmietana. Szczerze,miałam ochotę iść do cukierni i tam wybrać ciasto, ale czego się nie robi dla kochanych osób. Moi goście są przyzwyczajeni, że u mnie słodycze są własnoręcznie pieczone i zwykle jest ich na tyle dużo, że dostają trochę do domu po zakończeniu wizyty. Postanowiłam, że zrobię jakiś szybki wypiek, który zawsze wychodził i przy którego przygotowaniu nie pobrudzę czystych resztek kuchni. Sięgnęłam po przepis na Muffiny jabłkowo-marchewkowe i wyszły smaczne jak zwykle, a goście zadowoleni wychodzili do domu z paczuszkami muffinek w rękach.
Dzielę się więc przepisem na Muffiny, do wykorzystania nie tylko w kryzysowych sytuacjach.
Składniki na 18 muffinów, czasem i tak zdarza się, że piekę z podwójnej porcji
- 4 szklanki marchewki startej na grubych oczkach tarki
- 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka otrębów, u mnie tym razem owsiane, ale każde się nadadzą
- 1 szklanka musu jabłkowego*
- 2 łyżki delikatnego oleju, u mnie kokosowy jak zwykle
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- na czubku łyżeczki pieprzu
- opcjonalnie 4 łyżki ksylitolu lub równowartość przy użyciu innego słodzidła
** w wersji wegańskiej zamiast jajek proponuję 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego wymieszane z 6 łyżkami wody, zamiast zwykłego mleka i jogurtu- mleko roślinne (2 szklanki) i 2 łyżki octu
Przygotowanie muffinów:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C . Przygotowujemy dwie miski, jedną na składniki mokre, a drugą, w której ostatecznie wylądują wszystkie składniki, także musi być duża.
W dużej misce mieszamy mąkę, otręby,sodę,proszek i przyprawy, następnie dodajemy do niej startą marchewkę.
W mniejszej misce łączymy składniki płynne tj. jogurt, mleko, jajka, olej, mus jabłkowy oraz ksylitol, jeśli go dodajemy. Po wymieszaniu, przelewamy całość do dużej miski i krótko mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników. Urok muffinów tkwi w ich niedokładnym mieszaniu (tak przynajmniej twierdzą znawcy).
Rozkładamy foremki na muffiny, jeśli potrzebujemy to wykładamy je papilotkami. Ja używam silikonowych foremek i o ile nie piekę na specjalną uroczystość/ prezent to papilotek nie używam. Każdą foremkę wypełniamy do 3/4 wysokości i całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!
Szukasz innych słodyczy?
Kolejne niezawodne i szybkie ciasto- chlebek bananowy
Wspomniana wcześniej kokosowa bita śmietana, np. do brownie czy muffinów
Wegańskie pieczone donaty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz