22:34

Tradycyjny sos serowy.

Bez przydługich wstępów  zamieszczam też przepis na trochę, jak twierdzę, odchudzony i zdrowszy sos serowy do nachos. Nie ma w nim tony masła, śmietany  30% i serków topionych więc chyba nie jest z nim tak źle.
IMG_0580

Składniki na miseczkę sosu:

  • 1 łyżka zwykłej pszennej mąki, jak się uprzecie to może być z amarantusa, 
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag sera Cheddar
  • 200 ml mleka, u mnie 1,5% bez laktozy bo takiego używam na codzień
IMG_0589

Przygotowanie sosu:

 Rozgrzewamy olej i na gorący wsypujemy mąkę, natychmiast  zmniejszamy ogień mieszamy nie pozwalając jej się przypalić. Po około minucie wlewamy mleko i czekamy, aż całość zagotuje się i zgęstnieje, mieszajcie czasem, żeby na pewno mąka się nie przypaliła. Następnie minimalizujemy ogień lub całkiem wyłączamy, zależy jak długo Wasza płytka utrzymuje ciepło. Dodajemy sos sojowy, przeciśnięty ząbek czosnku i podzielony na mniejsze kawałki ser ( jeśli chcecie możecie go zetrzeć, wtedy szybciej się rozpuści), mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.  Zakładając, że do tej pory palnik wciąż był włączony, teraz należy go wyłączyć i dodać pozostałe składniki tj. kurkumę i chilli, a także opcjonalnie sól i pieprz. Wystarczy przelać do miseczki i gotowe!
Smacznego!
  Masz ochotę na wersję wegańską?
Sos "serowy" z ziemniakiem w roli głównej


Może chcesz zobaczyć jeszcze pomysły na obiad?

Tagliatelle z boczniakami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz