Składniki na miseczkę sosu:
- 1 łyżka zwykłej pszennej mąki, jak się uprzecie to może być z amarantusa,
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 10 dag sera Cheddar
- 200 ml mleka, u mnie 1,5% bez laktozy bo takiego używam na codzień
Przygotowanie sosu:
Rozgrzewamy olej i na gorący wsypujemy mąkę, natychmiast zmniejszamy ogień mieszamy nie pozwalając jej się przypalić. Po około minucie wlewamy mleko i czekamy, aż całość zagotuje się i zgęstnieje, mieszajcie czasem, żeby na pewno mąka się nie przypaliła. Następnie minimalizujemy ogień lub całkiem wyłączamy, zależy jak długo Wasza płytka utrzymuje ciepło. Dodajemy sos sojowy, przeciśnięty ząbek czosnku i podzielony na mniejsze kawałki ser ( jeśli chcecie możecie go zetrzeć, wtedy szybciej się rozpuści), mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Zakładając, że do tej pory palnik wciąż był włączony, teraz należy go wyłączyć i dodać pozostałe składniki tj. kurkumę i chilli, a także opcjonalnie sól i pieprz. Wystarczy przelać do miseczki i gotowe! Smacznego! Masz ochotę na wersję wegańską? Sos "serowy" z ziemniakiem w roli głównejMoże chcesz zobaczyć jeszcze pomysły na obiad?
Tagliatelle z boczniakami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz