Zdrowe chipsy, w dodatku bardzo smaczne i co najważniejsze w chipsach, to są chrupiące chipsy! Szeroko znane, więc przepis na wszelki wypadek jakby komuś te zdrowe chipsy umknęły.
Osobiście preferuję wersje soloną, ale śmiało możecie dodawać słodką paprykę lub suszone zioła.
Składniki na 2 brytfanki- po upieczeniu jedna średnia miska chipsów:
- 200 gram liści jarmużu
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli, u mnie różowa himalajska, ale kamienna czy morska też może być
Banalne i szybkie przygotowanie chipsów:
Nagrzewamy piekarnik do 150 °C. Jarmuż rwiemy na mniejsze, ok 5 cm części i pozbywamy się grubych łodyg, chyba, że kupujemy już cięty to tylko uważamy na łodygi. W dużej misce mieszamy sól z oliwą, dodajemy jarmuż i delikatnie mieszamy ręką, by każdy listek pokrył się solą i oliwą. Przekładamy liście na blachę wyłożona papierem do pieczenia lub matą silikonową, uważając by na siebie nie zachodziły, jarmuż kurczy się, a nie zwiększa objętości ale ja wolę rozkładać go luźniej wtedy mam pewność, że nic na siebie nie nachodzi i chipsy wyjdą chrupiące. Pieczemy 5- 7 minut, cały czas obserwując co się dzieje w piekarniku bo chipsy lubią się niespodziewanie spalić, mają "wyschnąć" a nie stać się brązowe. Gdy są gotowe wyjmujemy z piekarnika, delikatnie, żeby ich nie pokruszyć przesypujemy do miseczki i zabieramy się za pieczenie kolejnych partii.
Smacznego!
P.S. Uwaga te chipsy są bardzo uzależniające!
Szukasz innych pomysłów?
Wegański sos "serowy" nie tylko do nachosówLekko odchudzony sos serowy, tym razem z serem
Pesto brokułowe z burakiem, do bagietki i makaronu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz